Undervisning og læring på facebook

Didaktiske overvejelser omkring læringsperspektivet ved inddragelse af facebook i undervisningen

Facebook blev grundlagt af Mark Zuckerberg, som var en studerende ved Harvard University og har efterfølgende spredt sig til hele verden på internettet – med mere end 350 millioner brugere verden over (i skrivende stund). Læs evt. mere om facebooks historie.
Brugerne opretter en profil hvori man skriver kreative beskeder og udgiver dem til sine venner på facebook.

Undervisning og læring på facebook

Som en ren social aktivitet, har facebook potentialet til at lære eleverne om hvordan man opfører sig passende i den online verden.
I lighed med andre sociale medier fremhæver facebook betydningen af at skabe indhold som er nemt at distribuere til interesserede. Ved at tilskynde de studerende til at bygge kreative profiler, giver facebook dem mulighed for at udtrykke sig, kommunikere, og fremhæve deres talenter og erfaringer.

Facebook er blevet populær hos millioner af elever. Facebook trækker dem ind i en online-verden, hvor de bruger timer på at gennemse profiler, møde nye mennesker og udforske relationer. Dette skaber en mulighed for underviserne til bedre at forstå de overbevisende elementer i ”social networking” og indarbejde disse elementer i undervisning og læring.

Eksempler på brug af facebook i skolen

 • Lærerene kunne oprette en facebook gruppe for nye elever, hvormed lærerne får en chance for at lære navnene på eleverne hurtigt og bedre få en indsigt i deres almene interesser. Denne form for kommunikation kunne hjælpe nogle af eleverne til at føle sig mere trygge ved at indgå i diskussioner med lærerne.
 • Nyhedsfunktionen i facebook kunne anvendes til at sende opgaver.
 • Debat siderne, har den fordel, at eleverne har mulighed for at læse med og kommentere hinandens tanker.
 • Grupperne bør naturligvis være sat op til at være private, således at det kun er dem, der er elever i klassen som kan se, hvad der er skrives om i klassens facebook gruppe.
 • Med Microsoft Office Web Apps til Facebook kan man bl.a. opbygge dokumenter, præsentationer og regneark sammen med alle i dit eget Facebook-netværk eller sammen med alle Facebook-brugere i verden.
  Microsoft Office Web Apps til Facebookgiver ordet samarbejde et helt nyt perspektiv, når det pludselig bliver muligt for andre at arbejde videre på eller revidere de dokumenter, præsentationer og regneark, andre har lagt op med offentlig adgang og er dermed et godt collaborativt learning værktøj hvor der kan videndeles i skolen.
  Microsoft Office Web Apps til Facebook koster ikke noget og man får alle de grundlæggende funktioner i Word, Excel og PowerPoint og de samarbejdsmuligheder, Microsoft Office Web Apps giver som standard.

Forbehold overfor facebook

Som med alle andre online sociale netværks sider, har facebook sine problemer.

 1. Nogle pædagogiske fagfolk ser facebook som et redskab der fører til isolation. Kan eleverne virkelig integreres i det virkelige livs sociale struktur, især når de ankommer til skolen, hvor hovedparten af deres tidligere interaktioner er online, med meget lidt personlig interaktion?Til det er der blot at sige, at det er det samme argument der blev fremsagt om online spil  der bliver mere og mere realistiske, og om Second Life, da det kom ud, og hver gang en ny generation af video-spil-konsoller frigives.
 2. Den anden negative side der er omkring social networking er, at mange børn (men bestemt også voksne) ikke er kritiske nok over for de informationer de lægger ud i cyberspace. Alt afhængigt af hvilken information de lægger ud, kan det splitte miljøet i klasseværelse, tab af arbejdspladsen eller føre til identitetstyveri.For at undgå disse faldgruber, skal lærerne træde i “elektronisk karakter” og dyrke de gamle dyder med at oparbejde elevernes kildekritiske sans. Igennem indragelse af facebook i undervisningen har de en enestående “livemulighed” for, at give deres elever en mere kritisk holdning til det der står på nettet og lære dem at bruge den almindelige sunde fornuft  – også når der netværkes online.


Share

5 comments for “Undervisning og læring på facebook

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *