Mindmaps i undervisningen – Mindmaps som dokumentations værktøj

Eksempel på MindmapMindmaps er et værktøj til at skabe ideer, strukturere ideer og visualisere ideer. Mindmapping kan også anvendes til at kortlægge/dokumentere fx en elevs viden om et bestemt emne.

Mindmapping kan anvendes på næsten alle trin i projektarbejde og projektstyring, fx i forbindelse med brainstorm, indsamling/udveksling af projektets informationer, planlægning og visualisering af ideer.

Mindmapping kan gøres på papir eller en tavle, men ofte er det en god ide at bruge digitale mindmaps, fx Bublus eller Freemind, så man kan arbejde sammen på tværs af landsdele og kan gemme sine mindmaps til senere, hente dem frem, tjekke om alt kom med eller måske arbejde videre på tankekortene.

Eksempler på anvendelser

Mindmaps kan bruges til at idegenerere, fx i starten af et projekt, men det kan også bruge til at få styr på et projekt og huske ting.

Kompetencer

 • At kunne finde og installere Freemind
 • At kunne betjene et mindmap-program
 • at kunne gemme, lukke og arbejde videre på en mindmap
 • At kunne samarbejde om en mindmap

Få yderligere information om mindmapping:


Share

2 comments for “Mindmaps i undervisningen – Mindmaps som dokumentations værktøj

 1. Steffen Hedebrandt
  25. januar 2012 at 17:39

  Hej Torben,

  fed idé at du bruger mindmap programmer i din undervisning!

  Har du set nogle af de online mindmap programmer der eksisterer? Der er efterhånden ret mange.
  Jeg har kigget en del af dem igennem og her på min side mindmapping.dk kan du finde de tre som jeg syns fungere bedst.

  Det gode er, at de alle fungere online, så man kan få fat i sit mindmap hvor som helst og når som helst – bare man har internet adgang. Derudover, så er de ekstremt nemme at dele med andre, f.eks. hvis eleverne laver projekter sammen, så kan de hver især sidde hjemme og arbejde på det samme midmap.
  De mindmap programmer jeg har samlet tilbyder alle mulighederne for at oprette gratis profiler, så man kan teste dem af inden man evt. får lyst til at købe.

  Det ville være spændende at hører hvad du syns om den ifht. freemind og bubbl.us?

  Mvh. Steffen

 2. Torben Møller
  31. januar 2012 at 00:54

  Hej Steffen – du henviser til nogle købe mind-map programmerne “Mindmeister”, “Mindomo” og “iMindmap” – efter at have testet “Mindmeister” følte jeg, at det “kunne for meget” – det er et fedt program med mange muligheder, men som sagt – lidt for mange finesser :(

  Så inspireret af dit blogindlæg – så har jeg ledt blandt købe mind-map programmer og jeg er faldet over “Mind-View” fra det danske firma http://www.matchware.com. Mind-view udmærker sig ved, at det spiller sammen med programmet Mediator (et program som der har en lang forhistorie i folkeskolen).

  Jeg har købt en udgave af Mind-View og det jeg også finder smart er dét programs “samarbejde” med MS Office pakken – man kan lave sit mind map og gemme det i word eller powerpoint format og også importere retur ind i Mind-View – ret smart…! (det ser også ud til, at man også kan importere og eksportere til og fra MS Officepakken i MindMeister).

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *