Hvordan laver man en Stop Motion Video i Folkeskolen med mobilen?

Hvordan laver man en Stop Motion Video til undervisningsbrug i FolkeskolenHvad er en Stop Motion Video?

Filmteknikken Stop motion er en teknik, hvor man bruger dukker (eller andre ting) at animere med. Teknikken fungerer ved at der tages et billede, objektet flyttes og der tages endnu et billede, objektet flyttes og der tages endnu et billede etc. Til sidst samles billederne i et program og herefter har man en Stop Motion video.

Hvorfor inddrage produktion af Stop Motion video i Folkeskolens undervisning?

Ved at undervise eleverne i Folkeskolen i hvordan man laver en Stop Motion video, underbygger man elevernes IT- og mediekompetencer.

Hvordan laves en Stop Motion video i Folkeskolen med mobilen?

Du skal bruge digitale billeder og en god fantasi – så er du godt på vej til at lave en Stop Motion video :-)

Du kan bruge både et digitalt kamera eller din mobil telefon til at lave de digitale billeder til din Stop Motion Movie. Jeg har lavet min lille test Stop Motion video herunder med min gode gamle solide Nokia N95 mobil og min bærbare MacBook Pro. Men du kan også lave den på din Windows eller Linux PC – mere information senere i denne artikel.

Først nogle eksempeler på en Stop Motion video til undervisningsbrug

Denne Stop Motion video har jeg hurtigt selv lavet:

Her har jeg fundet et eksempel på en pige som anvender sit ansigt og hår til at fortælle sin historie igennem en Stop Motion video:

Som du kan se på ovenstående eksempler på en Stop Motion video, så er det din idé der skal gøre din Stop Motion video god. Idéen kunne være både LEGO figurer der kæmper, en sok der vandrer hen over gulvet eller en historie fra din hverdag – det er kun din fantasi der sætter grænsen ;-)

1: Tag dine billeder

Hvis du anvender et fotostativ vil det se ud som om dit motiv bevæger sig – omvendt, hvis du følger dit motiv med kameraet, så får du en mere “dogmeagtig effekt” og det vil se ud som om du følger efter dit motiv – hvad du skal vælger er op til din idé med filmen.

Tag et billed og ryk dit motiv lidt, tag derefter igen et billede og fremdeles – Du skal forvente at tage omkring 10 billeder for hvert sekund af filmen.

2: Kopier dine billeder over på computeren

Når du har taget dine billeder, skal du have dem over på din computer. Denne proces varierer meget fra kamera til kamera og computer til computer. Se hvordan i kamera-/ og computermanualen.

3: Find dine billeder i iMovie

I vores eksempel anvender vi iMovie til Mac.

Start iMovie til Mac op – Opret et nyt iMovie-projekt, og kald det hvad du vil.
Træk dine billeder over projektbiblioteket.

Herefter vises alle dine billeder i rækkefølge.

4: Animér dine billeder i iMovie

For at din Stop Motion video skal spille ordentligt, skal du fortælle iMovie, hvor længe du vil have hvert billede skal vises. Det er lidt ligesom at lave et slideshow, undtagen i stedet for at give hvert billede et par sekunder, giver dig det kun en brøkdel af et sekund. Den hastighed du vælger, vil påvirke den samlede tempo og længden af din film.

I ovenstående eksempel har jeg brugt en varighed på 3 billeder pr-billede. Videoer man normalt opretter i iMovie plejer at afvikles med 30 billeder pr sekund, en indstilling med 3 billeder pr-billede betyder, at du vil se 10 billeder hvert sekund.

Hvis du bruger 3 billeder pr foto indstilling, kan du udregne, hvor mange billeder, du skal bruge for at lave en film af en given længde.

Tiden i iMovie vises i “0:00” format (se figur 3). Tallet før kolon er antallet af sekunder, og tallet efter kolon er antallet af frames (så 3 billeder pr-billeder ser sådan her ud “0:03”).

Næste step er vigtig, så hold ørerne stive og følg med ;-) I iMovie, skal du vælge alle fotografier i dit stop motion album (den hurtige måde at gøre dette på er at klikke på det allerførste billede og derefter holde Shift-tasten nede, rul ned og klik på det sidste foto.)

Før musen hen over billedet i iMovie og den lille blå trekant fremkommer

Før nu musen hen over én af billederne i iMovie så den lille blå trekant fremkommer (se billedet herover).

Indtast 0,03s i Klipjusteringer i iMovie

Vælg “Klipjusteringer” (se billedet herover) og skriv “0:03” ud for varigheden i det flydende vindue, der vises. Husk at vinkel af i “Anvendes på alle stillbilleder” – ellers skal du gøre det enkeltvis for alle billeder ;-)

Klik på OK knappen og herefter bliver dine billeder indsat ind i tidslinjen i bunden af vinduet.

Tryk herefter på play knappen for at se dit resultat.

Voila! – Du har lige oprettet din første Stop Motion video!

Tilføj musik til din Stop Motion Video

Du kan tilføje tale (speak), MP3 eller AIFF musik filer til din Stop Motion Video ved at trække dem over til tidslinjen.

5: Publicér din Stop Motion Video lavet i iMovie

I iMovie vælger du “Del” i menuen for oven og ønsker du at lægge din Stop Motion Video ud på YouTube, så vælger du dét format – følg vejledingen og se resultatet på YouTube.

Du kan også vælge, at eksportere den som en film og gemme den på din computer.

Stop Motion Software: Mac, Windows eller Linux

Hmm, OK du vil gerne igang med at lave Stop Motion video i din undervisning, men du har ikke lige en Mac med iMovie? – Bare rolig, der findes et hav af andre programmer – herunder er der samlet programmer til både Mac, Windows, og Linux.

iStopMotion til Mac.

Her vises hvordan du i iStopMotion til Mac laver en “basic movie”:

Monkey Jam til PC (koster gratis ;)
JPGVideo til PC (koster gratis ;).
Stopmotion til Linux (koster også gratis ;).

Stop-Motion Software: Mac, Windows, and Linux

Don’t Have a Mac with iMovie? There are a variety of customized apps available to create stop-motion on Mac, Windows, and Linux. Here are a few:

iStopMotion for Mac.

JPGVideo for PC.

Stopmotion for Linux.


Share

3 comments for “Hvordan laver man en Stop Motion Video i Folkeskolen med mobilen?

  1. Karen Lise kaspersen
    15. april 2015 at 08:20

    Og til I pad? Jeg synes ikke kan kan finde det billede hvor jeg kan stille tiden.

  2. Torben Møller
    6. maj 2015 at 12:48

    Hej Karen Lise Kaspersen, mange tak for din kommentar – hvilket program/app på iPaden arbejder du i? :)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *